‘We zijn blij met de enorme rekenkracht van CVIS’

CVISNieuws‘We zijn blij met de enorme rekenkracht van CVIS’

‘We zijn blij met de enorme rekenkracht van CVIS’

Voor de berekening van complexe modellen op het snijvlak van meteorologie en oceanografie doet adviesbureau MetOcean Consult een beroep op de rekencapaciteit van CVIS. “Als klant heb je er geen omkijken meer naar.” Steeds meer bedrijven ontdekken de mogelijkheden van high performance computing (HPC): het inzetten van supercomputers met een enorme rekenkracht voor het in een gesimuleerde omgeving testen van innovaties en het doorrekenen van modellen. Een van de partijen bij wie klanten terechtkunnen voor het gebruik van deze rekenkracht, is CVIS.

Ocean engineering
Ook MetOcean Consult ontdekte recent de voordelen van HPC, vertelt eigenaar Marco Westra. “Ons bureau adviseert uiteenlopende klanten die werken in de offshore, (kust)waterbouw en havenontwikkeling , door toepassen van kennis op het gebied van meteorologie en oceanografie. Neem de bouw van een boorplatform op zee. Dat is een complexe aangelegenheid waarbij tal van factoren een rol spelen: golfbewegingen, stromingen, het zoutgehalte, de temperatuur… noem maar op. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld de bouw van een windmolenpark: hoe is het windklimaat op een bepaalde plek? En bij de aanleg van een nieuwe haven is het bijvoorbeeld van belang om te weten hoe golfbrekers geplaatst moeten worden, zodat er sprake is van zo min mogelijk downtime.”

Complexe modellen
Bij de berekening van dit soort zaken gaat het om zeer complexe modellen met enorm veel data, schetst Westra. “Ik heb thuis weliswaar een krachtige pc staan, maar die is voor veel berekeningen – die soms betrekking hebben op periodes van tientallen jaren voor een heel gebied – toch echt een maatje te klein. Op zoek naar een partij die wél voldoende rekenkracht zou kunnen bieden, kwamen we uit bij CVIS. Het werkt op zich eenvoudig: ik ga met mijn invoergegevens naar CVIS en bepaal samen met een van de specialisten de optimale inrichting van een bepaald project. Vervolgens heb je er als klant eigenlijk geen omkijken meer naar. Via internet kan ik vanaf elke plek ter wereld de voortgang en de resultaten bekijken en een nieuwe berekening starten. In de wetenschap dat alles goed geregeld is qua beveiliging en dat er altijd wordt gewerkt met de laatste software. Voor een partij zonder specifieke expertise op dit gebied is het ondoenlijk om dat zelf allemaal bij te houden.”

Totaalprijs
Westra houdt ook andere aanbieders van diensten op het gebied van high performance computing in de gaten. “Een grote partij als Amazon biedt ook rekenkracht aan, maar dat heeft dan bijvoorbeeld als nadeel dat je betaalt voor elke minuut dat jouw computer aanstaat, ook als de CPU niet druk bezig is, dus als er niet wordt gerekend. Daarnaast werkt Amazon met virtuele computers, terwijl je bij CVIS met echte (niet-virtuele) hardware werkt. Bij CVIS betaal je een totaalprijs, wat als voordeel heeft dat je altijd weet waar je aan toe bent. Bovendien zit CVIS ‘om de hoek’, en dat persoonlijke contact werkt dan toch net wat prettiger. Wij zitten voorlopig dus wel goed.”

Call Now Button