Personalized Medicine

Unieke personen verdienen Personalized Medicine

Heb jij je dubbelganger al gevonden? We kennen allemaal wel het voorbeeld van twee verschillende personen, die toch wel akelig veel op elkaar lijken. Het vormt zelfs een veelvoorkomend thema voor het plot van spannende films. Toch zijn we allemaal uniek. Dat klinkt natuurlijk een beetje cliché, maar onder een totale wereldbevolking van bijna 8 miljard mensen, heeft ieder persoon zijn eigen karakter, gewoonten, opvattingen en ideeën. We hebben bijvoorbeeld allemaal onze eigen smaak qua kleding en interesses. De kans dat er iemand is die exact hetzelfde denkt, draagt en doet als jij is praktisch nul.

Uniek zijn kun je meten

Naast deze herkenbare eigenschappen, dragen we ook nog meer unieke eigenschappen met ons mee. Denk maar aan je vingerafdruk, de minder bekende oorschelpafdruk en het unieke DNA van een mens. Dit laatste kenmerk is zo uniek, dat het de doorslag kan geven wanneer de politie op zoek is naar de dader van een misdrijf. Het vaststellen van dit soort meetbare eigenschappen van een levend wezen, wordt ook wel biometrie genoemd.

Biometrie en techniek zijn handig

Waarschijnlijk maak je vaker gebruik van biometrie dan je denkt. De kans is groot dat er op dit moment zelfs een biometrisch apparaat in je broekzak zit of bij je op bureau ligt. Inderdaad, je smartphone. We maken handig gebruik van smartphones en biometrische gegevens om pasjes, sleutels, wachtwoorden en handtekeningen te vervangen. Bijvoorbeeld wanneer je Face ID gebruikt op je telefoon, om contactloos af te rekenen in de lokale supermarkt. Of een vingerafdrukscanner gebruikt om je telefoon of laptop te ontgrendelen.

Bij uniek zijn hoort een unieke behandeling

We begrijpen dus dat iedereen uniek is en we maken nu al met technologie het leven van iedereen gemakkelijker. Maar als dit het geval is, waarom worden de meeste patiënten in de medische wereld, anno 2020, dan nog steeds behandeld met gestandaardiseerde medicijnen?  Waarom een aanpak die voor de meerderheid geschikt is en niet is afgestemd is op het individu?

Bij elk van ons reageert ons lichaam namelijk anders op bepaalde stoffen die we innemen of onbedoeld binnenkrijgen. De een heeft last van hooikoorts, de ander heeft een allergie voor katten of een lactose intolerantie. Uniek zijn we dus ook aan de binnenkant. Je zou verwachten dat medische behandelingen dan ook specifiek worden afgestemd op ons lichaam. Logisch toch?

Personalized medicine

Personalized Medicine

Medicijnen die volledig zijn afgestemd en op maat zijn gemaakt voor 1 persoon, zijn nu echter nog zeldzaam. Gelukkig neemt de aandacht voor op maat gemaakte medicijnen, ook wel bekend als ‘Personalized Medicine’, sterk toe in de medische wereld. Het wordt steeds duidelijker dat veel factoren samen bepalen of iemand goed reageert op een medicijn of niet. Zo wordt er tegenwoordig bijvoorbeeld  gebruik gemaakt van biomarkers. Dat zijn biologische markers (zoals een bepaalde DNA volgorde) die inzicht kunnen geven in of iemand ziek is, hoe ernstig de ziekte zich zal ontwikkelen en of een bepaalde behandeling zal werken of niet.

High Performance computing brengt Personalized Medicine dichterbij

De identificatie van genetische oorzaken voor ziekten stelt ons in staat om preventief, voorspellend en gepersonaliseerd te werken bij het behandelen van patiënten. De laatste tien jaar is genetica die zich richt op menselijke ziekten veranderd, door nieuwe technologieën die het sequencen (de basenvolgorde bepalen van een DNA-streng) van het hele menselijk  genoom mogelijk maken. Om zulke grote hoeveelheden data snel te kunnen analyseren is er steeds vaker een beroep gedaan op High Performance Computing (HPC). In bepaalde landen is de duur van genetische diagnostiek met HPC verkort van meer dan een maand, naar minder dan enkele dagen, tot soms zelfs maar één dag! Het toenemend gebruik van High Performance Computing vormt dus een belangrijke stap om medische behandelingen mogelijk te maken, die precies geschikt zijn om jou en mij gezond te houden.

Even van gedachten wisselen over de voordelen van High Performance Computing voor jullie research project?
Neem gerust even contact op via  (0411) 68 96 94 of vul het contactformulier in.

Beeld: Twins by ethermoon, iPad Showing Genomic Data by Darryl Leja, NHGRI

Call Now Button