Iedereen heeft baat bij cybersecurity

CVISBlogIedereen heeft baat bij cybersecurity

Iedereen heeft baat bij cybersecurity

‘’Urenlange storing ABN Amro door DDoS-aanval’’, ‘’Belastingdienst en DigiD getroffen door DDoS-aanvallen’’, ‘’Diverse voetbalclubs getroffen door DDoS-aanval’’. Zomaar een greep uit het nieuwsoverzicht wat we dagelijks krijgen voorgeschoteld. Niet alleen grote organisaties zoals banken hebben er mee te maken, maar ook steeds meer kleine organisaties worden aangevallen door hackers.

Er wordt veel geschreven over deze zogenaamde DDoS aanvallen. Maar wat zijn deze aanvallen nou precies? DDoS staat voor Distributed Denial of Service. Dit houdt simpelweg in dat er vanuit een netwerk van computers in een keer heel veel data naar een server wordt gestuurd. Veel meer dan normaal gesproken. Door deze vloedgolf aan informatie zijn de servers tijdelijk offline óf slecht bereikbaar. Meestal worden deze aanvallen verstuurd vanuit gehackte computers van onschuldige gebruikers die worden misbruikt om de aanvallen uit te voeren. Een DDoS aanval is maar een van de vele strategieën die wordt gebruik door hackers om bijvoorbeeld illegaal informatie toe te eigenen. Maar dit is niet de enige rede waarom er gehackt wordt. Ook is het voor velen een sport om beveiligde netwerken te kraken, om te laten zien dat een netwerk onvoldoende beveiligd is. Iedereen kan achter zo’n aanval zitten. Van een 17-jarige jongen op een zolderkamer tot bijvoorbeeld de Russische overheid.

Omdat iedereen achter zo’n aanval kan zitten, kan ook iedereen worden getroffen door aanvallen van hackers. Er is dus ook een grote kans dat ook jouw organisatie getroffen wordt door een aanval van een hacker. Misschien niet omdat de data die je bezit zo interessant is, maar dit kan dus ook gebeuren zomaar voor de lol. Individu, grote organisaties en kleine organisaties zouden allemaal moeten kijken naar de situatie van de veiligheid van data.

In een tijd waar vrijwel alle data online wordt opgeslagen, is het belangrijk dat je als organisatie de veiligheid van deze data tip top in orde hebt. Het is namelijk niet de bedoeling dat belangrijke (persoons)gegevens op straat komen te liggen. Als dit gebeurt, begint de ellende pas echt. Schadeclaims, imagoschade en uiteindelijk omzetdaling zijn grote gevolgen die hieruit kunnen voortvloeien. Ontwikkelingen in de security markt gaan zo snel dat de voorzieningen die u vorig jaar heeft getroffen (wellicht) alweer achterhaald zijn.
Zoveel ellende, maar wat doe je er nou eigenlijk aan? Om u op weg te helpen hebben we een aantal tips op een rijtje gezet:

  • Inventariseer je online apparaten: Weet welke apparaten allemaal online kunnen zijn, en welke dus gehackt kunnen worden.
  • Bescherm al je apparaten met een wachtwoord
  • Gebruik verschillende wachtwoorden
  • Zoals de hacker zich updatet, zal je de beveiliging ook moeten blijven updaten.
  • Beveilig met virusscanners

Als je zelf niet voldoende kennis in huis hebt is de laatste tip misschien wel de beste:

  •  Laat je apparaten beschermen door een professioneel IT bedrijf

CVIS biedt een helpende hand door een risicorapportage kosteloos te verzorgen. Deze risicorapportage, welke actuele beveiligingsincidenten detecteert, bevat eveneens een reeks aanbevelingen over hoe u uw bedrijfsnetwerk kunt beschermen op zowel korte als lange termijn tegen de tegengekomen bedreigingen.

Call Now Button