HPC: Een levensreddende supercomputer

CVISBlogHPC: Een levensreddende supercomputer

HPC: Een levensreddende supercomputer

Het klinkt misschien als een titel voor het script van een slechte B-film over de toekomst. Toch zitten we midden in dit tijdperk; supercomputers die uiteindelijk mensenlevens kunnen redden. Nu zal je misschien denken aan een robot die een operatie uitvoert op personen met een veel betere nauwkeurigheid en meer effectiviteit, maar de werkelijkheid ligt iets complexer. HPC is het ‘geheim achter de schermen’ waarmee we uiteindelijk wel zo’n doorbraak kunnen forceren. Niet alleen voor de medische wereld is HPC dé oplossing, maar ook in de wereld van technologische ontwikkelingen en de wetenschap kun je niet meer om High Performance Computing heen.

Als je tegenwoordig door de stad loopt, merk je meteen de haast om je heen. Iedereen is in de weer met van alles en nog wat. Alle activiteiten lopen tegelijk; bellen, winkelen, eten en socializen. Rustig een kopje koffie op een terras om bij te praten met sociale contacten is er (bijna) niet meer bij. Voordat je net je bakje koffie geserveerd krijgt, gaat je telefoon alweer voor de volgende afspraak. ‘Ik praat wel even bij via WhatsApp’ wordt er dan gezegd. Het is daarom ook niet gek dat het aantal gevallen burn-out en depressies op recordhoogte staan in de 21ste eeuw.
Hetzelfde verschijnsel zien we in veel bedrijven terug. De capaciteiten om op de vraag in te spelen lopen vaak verder achter dan je zou willen. Verouderde systemen draaien overuren om alle informatie maar te verwerken en op te slaan, terwijl dit ver boven de maximale capaciteit is. De gevolgen kun je al raden; van extreme vertragingen in het verwerken van data, tot zelfs het uitvallen van systemen waardoor je al je belangrijke informatie verliest.

HPC is de afkorting voor High Performance Computing. Zoals de naam al zegt, gaat het om kwalitatief hoogwaardige supercomputers met systemen die tenminste 10.000 tot wel 100.000 keer sneller zijn dan een gewone computer. Leuk om een potje te gamen zou je zeggen, maar bij innovatieve bedrijven kan HPC worden ingezet voor een belangrijker doel. HPC wordt vooral ingezet om complexe problemen op te lossen op het gebied van wetenschappelijk onderzoek en technologische ontwikkeling. Voorbeelden hiervan zijn de stromingen rondom vliegtuigvleugels, de stroming van de zee ten opzichte van schepen en stroming in bloedvaten. Allemaal complexe berekeningen die onmogelijk te verwerken zijn op oude computersystemen. Om terug te komen op de ‘levensreddende supercomputer’, is de medische wereld met HPC in staat om veel sneller berekeningen te maken, en meer informatie op te slaan waardoor er sneller tot oplossingen kan worden gekomen. Dit helpt uiteindelijk bij het ontwikkelen van genezingsmiddelen bij ziekten.

Bij ongeneeslijke ziekten als kanker en ALS, is onderzoek het belangrijkste onderdeel van de bestrijding van deze ziekten. Zonder onderzoek komt er natuurlijk geen medicijn. Dit onderzoek wordt verricht door gespecialiseerde wetenschappers die het perfecte medicijn proberen te ontwikkelen. Hierbij wordt er veel gerekend, gigantisch veel data wordt opgeslagen en er worden mogelijkheden gesimuleerd. Welke bestrijdingsmiddelen kunnen bij elkaar? Wat is er ooit al geprobeerd? Hoe reageert het lichaam op een bepaalde stof, en nog veel meer belangrijke informatie. Op een gegeven moment heb je zoveel data dat een reguliere computer, of laat staan het menselijk brein, dit niet meer aankan.

CVIS International is een van de weinige aanbieders van HPC in de Benelux. Een zogenoemd HPC-cluster kan worden gerealiseerd met een cloudoplossing (zie blog ‘In de wolken of met twee benen op de grond?’), of op fysieke locatie. Door jarenlange ervaring in IT4R&D, weet CVIS welke oplossing bij u past. De eisen, behoeften en zorgen van uw organisatie vertalen wij in een ontwerp speciaal op maat voor uw organisatie!

Call Now Button