Universiteit Leiden

CVISCases / referentiesHPC CASE STUDY UNIVERSITEIT LEIDEN

HPC CASE STUDY UNIVERSITEIT LEIDEN

ALICE IN COMPUTING WONDERLAND

CVIS Universiteit Leiden HPC

Universiteit Leiden is met trots de oudste universiteit van Nederland, maar blijft desondanks zeer modern op technologisch gebied. A.L.I.C.E. (Academic Leiden Interdisciplinary Computing Environment) is namelijk het nieuwste HPC rekenwonder van Universiteit Leiden. Met de naam ALICE wordt verwezen naar het historisch sprookjesverhaal uit 1865.

De oplevering van de  ALICE HPC rekencluster vormt de eerste stap naar de ontwikkeling van een platform voor reken- en dataintensief onderzoek, dat voor iedereen binnen Universiteit Leiden en het Leid Universitair Medisch Centrum (LUMC) toegankelijk is. Dit geldt zowel voor ervaren gebruikers van High Performance Computing, als niet-experts, zoals studenten, die willen leren werken met High Performance Computing. Hoe is deze innovatie tot stand gekomen?

Universiteit Leiden ALICE HPC cluster

Een externe partij wordt ingeschakeld

Universiteit Leiden bevat diverse uiteenlopende faculteiten. Van Geneeskunde tot Archeologie en van Geesteswetenschappen tot Wiskunde- en Natuurwetenschappen. Dit is een universiteit waar kwaliteit hoog in het vaandel staat. Dat bewijst alleen al het aantal Nobelprijswinnaars dat verbonden is met deze universiteit, met als bekendste naam Albert Einstein, die tevens benoemd werd tot bijzonder hoogleraar door de universiteit.

Een overvloed aan deskundigheid is zonder meer aanwezig. Toch volgen technologische ontwikkelingen elkaar tegenwoordig zó snel op, dat er behoefte is aan een externe, specialistische partij die deze ontwikkelingen continu, op de voet volgt. Wat geeft de doorslag voor Universiteit Leiden om CVIS als partner te kiezen?

Universiteit Leiden ALICE HPC cluster

‘Het vertrouwen dat CVIS ons gaf, was doorslaggevend’

Eén van de kritische factoren die Universiteit Leiden belangrijk vindt bij het kiezen van een geschikte partner, is de deskundigheid en ervaring van de partij. Na het voeren van een aantal gesprekken wordt het voor Universiteit Leiden duidelijk dat de kennis van zaken ruimschoots aanwezig is bij CVIS. Hiermee is CVIS als kennispartij van toegevoegde waarde en bespaart dit Universiteit Leiden het doorlopen van een lange leercurve. Door verschillende gesprekken en het lezen van diverse referenties, ontstaat er voldoende vertrouwen voor een samenwerking tussen de universiteit en CVIS.

De samenwerking gaat van start

Universiteit Leiden is een organisatie die bekend staat om haar persoonlijke sfeer. De samenwerking met CVIS voelt daarom meteen goed aan, CVIS kenmerkt zich namelijk eveneens door een persoonlijke benadering, met korte communicatielijnen. Hierdoor is het gemakkelijk communiceren tussen beide organisaties in het begin van het proces en maakt het de drempel laag om elkaar te bereiken bij eventuele vragen later in het proces.

’Het is fijn dat CVIS zich aan het gestelde budget hield’

De installatie van High Performance Computing vergt natuurlijk ook een investering. Zeker bij overheidsinstellingen zoals universiteiten moeten uitgaven goed worden verantwoord. Tijdens de eerste meetings worden kosten vooraf helder en transparant in kaart gebracht. Universiteit Leiden waardeert ook het feit dat het gestelde budget uiteindelijk niet overschreden wordt door CVIS. Wat levert deze investering de universiteit uiteindelijk op?

Hoogleraar numerieke sterdynamica Simon Portegies Zwart onderstreept het belang van  het hebben van voldoende rekenkracht voor de sterrenkunde.

Universiteit Leiden ALICE Simon Portegies Zwart

‘Op een computer kun je met de juiste software allerlei ruimteverschijnselen simuleren. Supercomputers helpen onderzoekers het heelal nog een stuk beter te begrijpen: naar mate de onderzoeker toegang heeft tot krachtigere computers, kunnen grotere, realistischere en spannendere scenario’s worden nagebootst, waaronder het op elkaar laten botsen van sterrenstelsels en zwarte gaten.’

De oplevering van de ALICE HPC cluster maakt het voor Universiteit Leiden dus mogelijk om op uiteenlopende wetenschappelijke terreinen allerlei soorten onderzoek te verrichten. Van onderzoek naar kunstmatige intelligentie of het heelal, tot studenten die opleidingen volgen over reken- en data-intensief onderzoek.

Kortom, High Performance Computing vormt een interessante hedendaagse technologische ontwikkeling, die steeds belangrijker wordt voor research en innovatie. Deze technologie levert systemen op die 10.000 tot wel 100.000 keer sneller kunnen werken dan gewone computers. Onmisbaar dus bij complexe berekeningen, waarbij veel rekenkracht vereist is.

Of het nu gaat om onderzoek naar een medicijn voor (tot nog toe) ongeneeslijke ziekten of om onderzoek naar de grenzen van het heelal: niets is onmogelijk met HPC!

De wereld is klaar voor jouw volgende innovatie. Ga jij ook de grenzen verleggen?

Universiteit Leiden ALICE HPC Cluster

Ontdek de wereld van HPC en neem direct contact op met CVIS! Vul hier het contactformulier in of bel ons via (0411) 68 96 94.

Call Now Button