Duurzaam en efficiënt innoveren met HPC

CVISBlogDuurzaam en efficiënt innoveren met HPC

Duurzaam en efficiënt innoveren met HPC

Productinnovatie – het kost wat, maar dan heb je ook wat  

Productinnovatie is een tijdrovend, energie-intensief en kostbaar proces. Tijdens dit proces wordt een conceptversie van een product namelijk steeds opnieuw ontworpen en verbeterd, totdat er een hoogwaardig eindproduct is ontwikkeld, dat gereed is voor de verkoop aan afnemers. Zeker bij Research & Development gerichte organisaties, zoals binnen Healthcare of engineering sectoren, is het belangrijk dat een blauwdruk of conceptversie tot in de puntjes wordt getest. Dit is nodig, om te kunnen voldoen aan alle strenge eisen die worden gesteld aan het leveren van een deugdelijk product voor de Europese markt. Commerciële organisaties blijven ook doorontwikkelen, om zich te onderscheiden van concurrerende bedrijven, die in dezelfde markt opereren. Is het mogelijk om de druk van dit proces op organisaties te verlichten? Of in ieder geval ervoor te zorgen, dat er minder grondstoffen, personeelskosten en tijd benodigd zijn?

Van handenarbeid naar geoliede machine

Tegenwoordig wordt in veel sectoren de manuele arbeid vervangen door geautomatiseerde werkzaamheden, of is dit zelfs al jarenlang het geval. Voor de productie van alledaagse goederen, die weinig aanvullende innovatie vereisen om afnemers tevreden te stellen, lenen stappen in het productieproces zich goed voor automatisering. Dit zijn processen die reeds jaren in grote lijnen op dezelfde manier worden uitgevoerd, bijvoorbeeld in de voedingsmiddelenbranche. Brood, snoep, koek en ook vloeibare voedingsmiddelen worden sinds jaar en dag op (grotendeels) dezelfde manier geproduceerd. Hierbij zijn de productiestappen op een dusdanige manier geautomatiseerd dat een computergestuurd systeem hetzelfde resultaat kan opleveren als een personeelslid, vaak ook in een veel kortere tijd. Maar wat als het benodigde resultaat steeds verandert?

R&D – een proces dat steeds verandert automatiseren

Research & Development processen automatiseren is echter een heel ander verhaal. Een branche waarin continue innovatie centraal staat, kan simpelweg niet eenvoudig geautomatiseerd worden. Bij R&D gerichte organisaties kan het proces namelijk iedere keer anders zijn, omdat er een nieuw idee wordt verkend of een nieuw soort product moet worden ontworpen. Daarnaast moeten experts met de juiste kennis en ervaring bij het project betrokken blijven, om het ontwerp tot leven te laten komen. Het compleet automatiseren van het gehele proces van A tot Z is daarom nog niet mogelijk. Computers kunnen echter wel belangrijke gedeelten van het proces vereenvoudigen. Door middel van High Performance Computing (HPC) kan er zelfs op verschillende gebieden winst worden behaald.

Wat is er mogelijk met High Performance Computing?

Een voorbeeld: bij het ontwikkelen en ontdekken van een medicijn worden bepaalde lichaamscellen blootgesteld aan specifieke stoffen. Het doel hiervan is, om te kijken hoe de cellen op deze stoffen reageren. De onderzoeker herhaalt dit proces net zolang tot het gewenste effect is bereikt, dat nodig is om een bepaald gezondheidsprobleem in het lichaam op te lossen. Vervolgens wordt er getest op bijwerkingen en wat het daadwerkelijke effect in een levend organisme is. Een zeer complex proces, waarbij uiterst nauwkeurig wordt gewerkt en vele laboratorium uren vereist zijn. Ook gaan er grondstoffen verloren wanneer een test ongeldig is, doordat er een fout is gemaakt.

Dit complete proces kan in één keer worden vervangen door High Performance Computing. Een HPC oplossing berekent en simuleert alle mogelijke scenario’s en komt in een mum van tijd met de uitkomsten, inclusief de uitkomst die het meest geschikt is voor het medicijn. Het mooie hiervan is: wanneer een uitkomst niet geschikt blijkt voor het eindproduct is er geen enkele grondstof verloren gegaan. Alles is immers digitaal uitgevoerd binnen een betrouwbare simulatie.

Iedere organisatie vereist een unieke aanpak

De integratie van een High Performance Computing oplossing verschilt per organisatie. Om maximaal rendement te kunnen behalen en te zorgen dat de gestelde doelstellingen worden behaald, is maatwerk benodigd. Veel Research & Development organisaties vinden het ook belangrijk dat een oplossing duurzaam is en gaandeweg kan meegroeien met het bedrijf. De experts van CVIS International begrijpen hoe belangrijk het is om iedere organisatie een eigen  aanpak te geven, die afgestemd is op haar unieke wensen op het gebied van HPC.

Interesse in een oriënterend gesprek over dit onderwerp? We nodigen je graag uit voor een digitaal kopje koffie via MS Teams. Vul hiervoor het contactformulier in of bel ons rechtstreeks via (0411) 68 96 94.

Beeld: Attaching the glass sunroof to the first Model S by Steve Jurvetson

Call Now Button